Houden van Dieren (2017, week 8) "De Kip en het Ei"

Artikel 7 van 23

De Kip en het Ei

Kippen zijn “in”. De laatste jaren zien we dat steeds meer mensen, ook zij die een wat kleinere tuin hebben, er weer een paar hebben lopen. Ook bij gezinnen met kleinere kinderen. Voor die kinderen is het natuurlijk ook super leerzaam: verantwoordelijkheid krijgen voor het dagelijkse voeren, het werken met levende dieren. En dat de kip daar dan iets voor terug geeft in de vorm van een eitje. Tenminste…

De hoofdmoot

Zowat iedere dag een ei leggen is een klus waar de kip nogal wat voor verbruikt. Ten eerste bestaat een ei voor een groot deel uit water en dus zal er veel vocht moeten worden opgenomen. Genoeg drinkwater is dus extra belangrijk. Het hoofdvoer is meestal ‘legkorrel’ of ‘legmeel’. Hierin zitten verschillende soorten granen, vitaminen en mineralen verwerkt. Hiernaast kan wat gemengd graan (‘hardvoer’) worden bijgevoerd. Let op dat hardvoer alleen slechts 4 of 5 verschillende soorten granen bevat, terwijl legmeel of -korrel veel meer bevat. Door het voeren van alleen gemengd graan zal de eierproductie dan ook afnemen.

De smakelijkheid van het ei beïnvloeden

Behalve op de eierproductie heeft de soort voeding ook invloed op de kleur van de eierdooier. Zo zal een granenmengeling alleen leiden tot een gelere dooier. Door het bijvoeren van bijvoorbeeld veel maïs en groenvoer (waar veel natuurlijke kleurstoffen inzitten) wordt de dooier juist weer meer oranjerood. Dit zie je ook bij kippen die veel buiten scharrelen en dus onkruid eten. Legkorrel of -meel zal, afhankelijk van de producent, ook in meer of mindere mate granen en plantaardige bijproducten bevatten die de kleur van het ei beïnvloeden. Schijnbaar zien wij mensen (in elk geval aan deze kant van Europa) namelijk liever een oranje dooier in plaats van een gele! 

Net zoals de kleur kan ook de smaak van het ei worden beïnvloed door middel van het voer. Zo moeten ui, prei en andere scherp smakende groenten worden vermeden. Deze proef je namelijk, in negatieve zin, terug in het ei.

Geen windeieren

De eierschaal bestaat voor een groot deel uit calcium, maar het zit ook in het eiwit en de dooier. Daarom geven we de kippen ‘grit’. Dit zijn gemalen schelpen waaruit ze de benodigde calcium kunnen halen. Als er te weinig kalk wordt verstrekt zal de kip zijn eigen calciumreserves uitputten en uiteindelijk ‘windeieren’ leggen, eieren zonder schaal. Grit wordt vaak in één adem genoemd met maagkiezel. Maagkiezel is zeker heel belangrijk maar heeft wel een heel ander doel. Het vermaalt het graan in de kippenmaag en slijt daar langzaam af. Als een kip niet voldoende kiezel op kan nemen, zal het dier haar voer slechter verteren doordat het niet goed vermalen wordt.

Het hele eiereneten

Naast verbeteren van de eierproductie en -kwaliteit, bevorderen we natuurlijk ook de gezondheid van de kippen zelf door middel van het geven van de juiste voeding. Een mooiere rode kam, mooie egale poten in de juiste kleur en een stralend verenpak. Misschien zijn kippen daarom zo ‘in’: je haalt voldoening uit zowel de kip als het ei!

Vragen?

WhatsApp!   

Voeg 06 5188 5813 toe aan uw contactpersonen om ons een WhatsApp'je te sturen.

Of stuur ons een e-mail!

Ook als u een artikel mist op onze website.

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2015 - 2024 Het Groene Woud | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel