Houden van Dieren (2016, week 44) "De Beste Hondenbrok?"

Artikel 11 van 23

De Beste Hondenbrok?

Hondenvoeding. Zoveel honden (of moeten we zeggen zoveel baasjes), zoveel soorten voer. Als we vers vlees en houdbare worsten even buiten beschouwing laten, en alleen naar de brokken kijken zijn er al ontelbare merken, prijscategorieën en soorten beschikbaar. Wat moet je nu nemen? Dat is nog niet zo gemakkelijk, dus laten we even kijken of we het een en ander wat overzichtelijker kunnen maken.  

Lekker krokant?

Er zijn twee manieren waarop hondenbrokken bereid kunnen worden, namelijk persen en extruderen. Bij extruderen worden de brokken tot ver boven de 100°C verhit. Hierdoor worden de bestanddelen vervormd en gaan er onder andere waardevolle vetten en vitaminen verloren, die door de fabrikant in een later stadium weer aan de brok (kunnen) worden toegevoegd. Het voordeel is wel dat bij extrusie meer en vers vlees kan worden gebruikt. Deze brokken zijn krokant en luchtig en stimuleren het kauwen.

Bij het persen van brokken vindt er minder verhitting plaats (maximaal 75 graden). Hierdoor blijven de oorspronkelijke voedingsstoffen beter bewaard. Het nadeel is dat er alleen vleesmeel kan worden gebruikt, dus geen vers vlees. Bovendien is bij traditionele persing in verhouding meer zetmeel nodig (bijvoorbeeld uit granen). Geperste brok is in verhouding zwaar, je geeft dus wel evenveel gewicht aan brok als wanneer je krokante brok zou voeren, maar minder volume. De ontlasting is over het algemeen vaster dan bij geëxtrudeerde brok.

Wat is nu de beste manier? Tsja, voor beide bereidingswijzen is wat te zeggen. Bovendien is het resultaat per hond verschillend. Ervaar je problemen met je huidige brok, dan zou je eens de andere soort kunnen proberen. Alleen als je naast brok ook vers vlees aan je hond voert, is het wel aan te raden om geperste brok te nemen. De vertering van krokante brok is namelijk anders dan bij vlees, terwijl geperste brok en vlees nagenoeg hetzelfde verteren.

Is duurder beter?

Je hebt hondenbrokken vanaf een eurootje per kilogram tot brok die vijf, zes keer zo duur is. Een deel van het prijsverschil is toch wel te verklaren vanuit de kwaliteit van de hondenbrok. Dan hebben we het in de eerste plaats over de grondstoffen die gebruikt worden, dus bijvoorbeeld een brok met een hoog vleesgehalte zal duurder zijn als een brok met veel meer granen in plaats van vlees er in. De hond zal de duurdere brok beter kunnen verteren en daardoor in verhouding minder en mooiere ontlasting hebben.

Ook de soort vlees of vis en zetmeelbron kan een rol spelen in de prijs, zo is een zalm-rijst brok vaak duurder als de kip-granen brok van hetzelfde merk en dezelfde kwaliteit. Voor bijvoorbeeld gevoelige honden kan het dan gunstig zijn om voor de duurdere brok te gaan, terwijl andere honden het net zo goed op de goedkopere kip variant doen. Verder kunt u bij kwaliteit denken aan onderzoeksuitgaven die een fabrikant kan hebben om een zo goed mogelijke brok samen te stellen.

Maar natuurlijk is een deel van het prijsverschil niet in verhouding met het daadwerkelijke kwaliteitsverschil… Marketing moet immers ook betaald worden!

Vragen?

WhatsApp!   

Voeg 06 5188 5813 toe aan uw contactpersonen om ons een WhatsApp'je te sturen.

Of stuur ons een e-mail!

Ook als u een artikel mist op onze website.

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2015 - 2024 Het Groene Woud | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel